7 Tips om thuis lekkerdere koffie te zetten

Wij Nederlanders zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld. We drinken gemiddeld zelfs 2,4 koppen per dag. Koffie kan op talloze manieren gezet worden en sterk in smaak variëren. Maar hoe zorg je nu eigenlijk dat jouw kopje koffie het allerlekkerste is? Wij zochten het voor je uit en hebben 7 handige tips voor jou!

1 – Gebruik hele bonen

Zorg ervoor dat je hele bonen gebruikt of de koffie pas maalt net voor het zetten. Gemalen koffie is namelijk na 20 minuten al 90% van zijn aroma’s kwijt! En laat dit nou net zijn wat je koffie zo lekker maakt.

2 – Gebruik een koffiemaler die maalt (Niet snijdt)

Koffiemalers met messen of bladen malen de koffie niet gelijkmatig. Hierdoor krijg je korrels en loopt het water niet goed door koffie heen. Een koffiemaler met grote metaalschijven maalt de bonen veel beter waardoor de koffie beter de kans krijgt om zijn smaak af te geven.

3 – Gebruik schoon water

Water is een van de belangrijkste elementen in koffie. Daarom is het van belang dat het water dat je gebruikt zo schoon en puur mogelijk is. Nederlands kraanwater is overigens van hele goede kwaliteit en dus prima om te gebruiken.

4 – Bewaar koffie altijd luchtdicht

Het is belangrijk om koffie zo lang mogelijk luchtdicht te bewaren. Hoe langer bonen in contact staan met lucht, hoe meer smaak er verloren gaat.

5 – Maak je koffieapparaat regelmatig schoon

Hoe je ook koffie zet, het is altijd slim om je apparaat goed schoon te houden. Bij het zetten van koffie ontstaat er kalk en dit hoopt zich op in je apparatuur. Deze kalk geeft natuurlijk ook geen gewenste smaak aan je koffie!

6 – Watertemperatuur

Zorg ervoor dat het water tussen de 90 en 96 graden is. Wanneer het water heter is dan dit verbrand de koffie, wanneer het kouder is wordt de smaak minder opgenomen. 

7 – Zorg voor een juiste verhouding

Maak een bewuste keuze in de verhouding tussen koffie en water. 120 ml water op 7 gram koffie is een goed startpunt. Afhankelijk van hoe sterk jij je koffie graag drinkt, kan je er meer of minder koffie bij doen.

Met deze tips moet je haast altijd wel een heerlijk bakje koffie zetten! Maar natuurlijk kan je ook gewoon met je KoffieCaartje langsgaan bij een van de koffietentjes in jouw buurt. Die weten ook hoe ze een uitstekend bakje koffie moeten zetten!

Heb je nog een vraag over KoffieCaartje?

Heb je deze artikelen al gelezen?

De 4 leukste koffiebars in Tilburg

Hou jij van koffie en ben je een avontuurlijk persoon? Met KoffieCaartje kom je op een leuke manier op alle hotspots van Tilburg. 1 – Mr. Morris  Bij Mr. Morris ben je niet alleen aan het juiste adres voor een lekker bakje koffie maar kan je ook genieten van een lekkere lunch met verse juices […]

De 5 leukste koffiebars in Den Bosch

Ben jij een echte koffieliefhebber en op zoek naar de beste koffiezaken van Den Bosch? In dit blog hebben wij de hipste, gezelligste en beste koffiezaken voor u op een rijtje gezet. 1 – Drab  Bij Drab kom je terecht in een zaak waar een gezellige huiskamer sfeer hangt, het ademt er echt koffie. Je […]

De 4 leukste koffiebars in Eindhoven

Op zoek naar de beste koffiebars van Eindhoven voor de echte koffieliefhebbers? In dit blog kom je te weten wat de leukste, gezelligste en de beste koffiebars van Eindhoven zijn. Zo weet je zeker dat je van een lekkere bak koffie kan genieten. Onderaan in de blog vind je nog hoeveel koffie per dag en […]